Printera u posjetu tvornici papira Sappi Gratkorn u Grazu

Sappi Gratkorn integrirana je tvornica papira koja se nalazi na objema stranama rijeke Mure u blizini Graza u Austriji. Čitava je tvornica zamišljena tako da proizvodi najkvalitetniji papir, i to na najvišim proizvodnim razinama; ovdje se udružuju najviši standardi inženjerstva i izvrsnost osoblja.

U ovoj ultramodernoj tvornici papira svaki detalj igra svoju ulogu, a zaposlenici Gratkorna pridaju pozornost baš svakom detalju, što čini osnovu proizvodne izvrsnosti.

Tvornica papira Gratkorn jedna je od prvih tvornica papira i papirne mase koja je dobila sljedeće certifikate: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 i EMAS.

Sappi je jedan od vodećih europskih proizvođača premazanog kvalitetnog papira koji se upotrebljava u proizvodnji najpoznatijih časopisa, kataloga, knjiga i sredstava vrhunskog papirnog oglašavanja. Središnjica tvrtke nalazi se u Bruxellesu u Belgiji, a Sappi Europe poznat je po inovaciji i kvaliteti. Grafički brendovi tvrtke su Magno™, Quatro™, Royal™, Galerie™, GalerieArt™ i Jaz™, dok su Algro®, Fusion®, Leine® i Parade® brendovi za posebno etiketiranje, izradu papira za naljepnice, ambalažnog papira i kartona. Sappi Europe podružnica je tvrke Sappi Limited (JSE), čija je središnja uprava u Johannesburgu u Južnoj Africi, a koja disolviranom drvnom masom, papirnom masom i srodnim proizvodima opskrbljuje izravne i neizravne klijente u više od 100  zemalja, te su time najveći svjetski proizvođač disolvirane drvne mase.

Tijekom godina Sappi Specialised Cellulose održao je ugled vodećeg svjetskog dobavljača disolvirane mehaničke celuloze stalnim investiranjem u najbolju dostupnu tehnologiju kojom poboljšava kvalitetu svojih proizvoda za klijente diljem svijeta.

Sappi u brojevima 

  • vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnog premazanog papira. Sappi zapošljava gotovo 800 radnika (5 300 zaposlenih u Europi) s proizvodnim pogonima na trima kontinentima, prodajnim mjestima u 50 zemalja te s klijentima u preko 100 zemalja diljem svijeta.
  • ima 14 prodajnih mjesta u Europi na kojima radi 260 lokalnih prodavača i 20 visokokvalificiranih tehničkih stručnjaka koji u preko 160 zemalja pružaju pomoć klijentima vezano uz razna pitanja, od boje do odabira papira.
  • kapacitet proizvodnje papira iznosi 5,6 milijuna tona godišnje diljem svijeta.
  • kapacitet proizvodnje papirne mase iznosi 2,5 milijuna tona godišnje diljem svijeta.
  • u Europi kapacitet proizvodnje papira iznosi 3,54 milijuna tona godišnje, a kapacitet proizvodnje papirne mase iznosi 1,17 milijuna tona godišnje.
  • vodeći je svjetski proizvođač disolvirane drvne mase s proizvodnim kapacitetom u iznosu 1,34 milijuna tona godišnje.

Jeste li znali…

…da je Magno najomiljeniji premazani papir na svijetu, koji se tijekom više od dva desetljeća upotrebljava u tisku i dizajnu.

 Austrijska tvornica Sappi Gratkorn više od četiri stoljeća proizvodi papir. Sappi je u potpunosti revolucionirao tvornicu izgradnjom najveće i najnaprednije proizvodne linije  premazanog papira na svijetu. Godišnji kapacitet Gratkorna iznosi milijun tona trostruko premazanog kvalitetnog papira na samo dvama strojevima te 250 000 tona TCF kemijske celuloze (bez klora). Nakon širenja pogona trenutačni završni kapacitet Gratkorna iznosi 860 000 tona.

Gratkorn posjeduje integrirano postrojenje za proizvodnju celuloze iz lokalne sirovine drveta dobivenog iz održivih šuma (70% otpad iz pilana, 30% sirovina preostala nakon podrezavanja šuma) pomoću tehnologije izbjeljivanja peroksidom. Na licu mjesta pripremaju se i materijali za premazivanje.

Premazivanje se u Gratkornu odvija tako da  papir dobiva izvanrednu stabilnu površinu i da je vrlo podoban za tisak. Takav višepremazani papir dostupan je u sjajnoj, svilenoj i mat verziji, debljine od 90 do 250g/m². Uz to, sestrinska tvrtka u Maastrichtu u Nizozemskoj proizvodi karton.

Premazani papir iz tvornice Gratkorn većinom se rabi za izradu brošura i letaka visokog sjaja kao i kataloga izložbi, knjiga, časopisa, godišnjih izvješća, kalendara itd. Omiljeni je odabir za one koji traže najvišu kvalitetu tiska i izvrsnu reprodukciju boja. Pritom se najbolji rezultati očekuju u procesu štancanja, reljefnog ispisa, lakiranja ili laminiranja papira (disperzivne boje, ulje, UV).

sappi_01   sappi_001  sappi_11

sappi_05 sappi_06  sappi_10  sappi_12 sappi_15 sappi_16 sappi_17  sappi_18