Tiskara Printera dobila Zahvalnicu Hrvatskog liječničkog zbora

Već drugu godinu za redom sudjelujemo u hvalevrijednom projektu PETICA – igrom do zdravlja  u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Željka Krznarića. Glavna je svrha projekta osvijestiti djecu, roditelje, obrazovne djelatnike te upozoriti na problem pretilosti kod djece i kroz igru educirati o zdravim navikama. Tako su nastale brošure, priručnici, recepti i ostali materijali namijenjeni djeci, roditeljima, učiteljima i studentima.

 

Materijali su koncipirani na način da potiču roditelje na promjene cjeloživotnih navika te su u sklopu projekta predviđene i radionice za usvajanje novih informacija i znanja o pravilnoj prehrani i zdravim navikama. Stalnom procjenom, praćenjem i nadogradnjom programa PETICA – igrom do zdravlja nastoji se osigurati provedbu najbolje prakse na ciljanoj populaciji. Obrazovanjem djece i roditelja moguće je pridonijeti oblikovanju cjeloživotnih navika, a time osigurati zdraviju budućnost cijeloj obitelji, kao i zajednici.

 

Implementacija javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja  započela je u drugom tromjesečju školske godine 2014./2015. u odabranim osnovnim škola Grada Zagreba, na području Donjeg grada i Novog Zagreba – istok. Program je obuhvatio ukupno 575 učenika i 1150 roditelja, a sveukupno je u provedbi programa sudjelovalo 2000 osoba.

 

Stručni tim programa čini više od 20 uglednih stručnjaka s područja javnog zdravstva, medicine, kineziologije, nutricionizma, pedagogije i psihologije. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje odobrili su provedbu programa u sklopu razredne nastave osnovnih škola tijekom 10 školskih sati (5 teorijskih predavanja i 5 radionica). Provode ga učitelji te studenti nutricionizma i kineziologije koji su prošli kroz posebni program obrazovanja. Svi informativno-obrazovni materijali koji se upotrebljavaju u provedbi programa osmišljeni su na način da potiču razmišljanje, kreativnost i razvijaju vještine koje će pomoći djeci u budućnosti. U sklopu programa koriste se i različita nastavna pomagala koja osiguravaju usvajanje ključnih poruka kroz igru, kao i tjelovježbu.

 

Jeste li znali….

Trećina djece svakodnevno konzumira slatkiše, a slobodno vrijeme najčešće provode gledajući televiziju, za računalom ili igrajući videoigrice. Svaki dan tjelesno je aktivno samo 30% dječaka i 17% djevojčica. Primjerice, svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio.

Znanstvena su istraživanja potvrdila da su pretila djeca izložena većem riziku od pretilosti i u kasnijoj dobi te imaju povećan rizik od brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti.

Promjenom prehrambenih navika i uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti u cijelu obitelj, povoljno ćete djelovati na vlastito zdravlje i na zdravlje svoje djece.

 

Nešto više o projektu, najnovijim informacijama, provedbi programa, kao i dodatnim materijalima pogledajte na službenoj internetskoj stranici, gdje možete preuzeti i internetske brošure:

http://www.petica.hr/sto-je-petica/sto-je-petica-sto-je-petica/

 

Biti dio ovakvog projekta i dati doprinos veliko je zadovoljstvo, a kada za svoj rad dobijete zahvalu, to je onda za PET!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA